Πόση πρωτεΐνη μπορούμε να πάρουμε;

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι πάνω από ένα ορισμένο όριο (συχνά ταξινομείται ως περίπου 25 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερικές ώρες), το σώμα δεν μπορεί πλέον να συνθέσει περισσότερη πρωτεΐνη. Έτσι, η πρωτεΐνη θα πρέπει να κατανεμηθεί για να βελτιστοποιηθεί η πρωτεϊνοσύνθεση των μυών.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 19 Δεκεμβρίου στο Cell Reports Medicine με επικεφαλής τον Jorn Trommelen αμφισβητεί τα δεδομένα και θα μπορούσε να διαταράξει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε την κατανάλωση πρωτεΐνης. Οι συγγραφείς συνόψισαν την τρέχουσα κατάσταση της έρευνας:

«Μελέτες δόσης-απόκρισης έχουν αναφέρει ότι η λήψη 20-25 g πρωτεΐνης είναι επαρκής για τη μεγιστοποίηση των ρυθμών σύνθεσης μυϊκής πρωτεΐνης μετά την άσκηση σε υγιείς νεαρούς ενήλικες. Δεν υπάρχει περαιτέρω αύξηση στα ποσοστά μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης όταν καταναλώνεται περισσότερη πρωτεΐνη. Η υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης δεν αύξησε περαιτέρω την αναβολική σηματοδότηση και η περίσσεια αμινοξέων προτείνεται να οξειδωθεί. Κατά συνέπεια, επί του παρόντος συνιστάται η ομοιόμορφη κατανομή της πρόσληψης πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας, με κάθε κύριο γεύμα να μην παρέχει περισσότερα από 20-25 g πρωτεΐνης.»

Οι συγγραφείς εξέφρασαν σκεπτικισμό σχετικά με τα όρια της πρωτεϊνοσύνθεσης όταν εξέτασαν άλλα είδη. « Αν και αυτό είναι λογικό με βάση τα τυπικά διατροφικά πρότυπα πρόσληψης στους ανθρώπους», είπαν, «φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τις πρακτικές διατροφής πολλών ζωικών ειδών στη φύση που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής σπάνια». Ανέφεραν τα φίδια, τα οποία μπορούν να καταναλώσουν περισσότερο από το 25% της μάζας του σώματός τους σε ένα μόνο γεύμα, οδηγώντας σε παρατεταμένη πέψη και σύνθεση πρωτεϊνών για 10 ημέρες. Και μόνο το 5% αυτής της πρωτεΐνης κατευθύνεται προς την οξείδωση των αμινοξέων.

Η υπόθεσή τους επικεντρώθηκε στους περιορισμούς των προηγούμενων μελετών, οι οποίες, στα μάτια τους, χρειάζονταν απλώς μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα ή μεγαλύτερες δόσεις. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι προηγούμενες μελέτες περιορίζονταν σε 45 γραμμάρια πρωτεΐνης και διάρκεια 6 ωρών. Ίσως 45 γραμμάρια να μην είναι αρκετά. Όπως γνωρίζουμε από τα φίδια, η πρωτεϊνοσύνθεση θα μπορούσε θεωρητικά να παραμείνει υψηλή για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωση.

Νέες Μέθοδοι Μελέτης Πρωτεϊνών


Για να αξιολογήσουν την υπόθεση, οι ερευνητές έβαλαν τους συμμετέχοντες να ολοκληρώσουν προπόνηση αντίστασης που αποτελείται από πέντε λεπτά εύκολης ποδηλασίας, ακολουθούμενη από τέσσερα σετ των 10 επαναλήψεων διαφόρων ασκήσεων.

36 όμορφα άτομα έλαβαν τρεις διαφορετικές συνθήκες πρωτεΐνης:

-εικονικό φάρμακο
-25 γραμμάρια πρωτεΐνης
-100 γραμμάρια πρωτεΐνης

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι «η αναβολική απόκριση στην κατάποση πρωτεΐνης δεν έχει εμφανές ανώτατο όριο σε μέγεθος και διάρκεια in vivo στους ανθρώπους». Η κατάσταση πρωτεΐνης 100 γραμμαρίων είχε ως αποτέλεσμα περισσότερη διαθεσιμότητα αμινοξέων και σύνθεση μυϊκής πρωτεΐνης, περίπου 30% υψηλότερη σε 12 ώρες από τη δοκιμή των 25 γραμμαρίων. Το μεθοδολογικό κλειδί ήταν ένα παράθυρο δειγματοληψίας 12 ωρών που επέτρεπε στους ερευνητές να δουν μακροπρόθεσμες απαντήσεις. Ενώ οι αναβολικές αποκρίσεις ήταν αυξημένες τις πρώτες 4 ώρες (περίπου 20%), η πιο σημαντική αύξηση ήταν στις ώρες 4-12 (περίπου 40%).

Σύνδεσμος για την έρευνα εδώ

Share the Post: